Metoda prin care poți să îți faci rapid pașaport: cum eviți aglomerația de acum

de: Cojocaru Cristian
10 03. 2022

Volumul soclitărilor de pașapoarte este unul foarte ridicat în comparație cu oricare altă perioadă. Află cum poți să îți faci rapid pașaport și cum poți evita aglomerația de la ghișee.

Din cauza creșterii volumului solictărilor de pașapoarte, programul de lucru cu pulbicul a fost prelungit, în timp ce timpul de emitere a documentului a fost redus, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne de miercuri. Cei care doresc să își facă un pașaport, ar trebui să știe anterior condițiile de eliberare a acestuia.

Astfel, un prim-pas în acest sens, cei interesați pentru a obține un pașaport electronic, unic sau temporar vor putea efectua o programare pe platforma www.epasapoarte.ro, cu mențiunea că aceste cereri pot fi depuse în țară, în cadrul oricărui serviciu public comunitar de pașapoarte.

În eventualitatea în care nu vor mai fi locuri disponibile pentru programare în perioada necesară pe raza domiciliului, doritorii vor putea verifica disponibilitatea și în celelalte județe, potrivit Direcției Generale de Pașapoarte. Totodată, dacă aceștia întâmpină dificultăți în crearea unei programări online, ei vor putea accesa un tutorial în acest sens, disponibil aici.

Cum poți să îți faci pașaport mai rapid

După ce programarea a fost realizată, pe adresa de e-mail care a fost utilizată va fi trimis un mesaj de confirmare a programării, iar în cazul în care aceasta nu va fi confirmată în termen de două ore, ea va fi anulată. Documentele necesare eliberării pașaportului simplu electronic în cazul persoanelor majore care au domicilul în România, sunt:

  • cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate care se alfă în termen de valabilitate, în original;
  • dovada plății contravalorii pașaportului în original;
  • pașaportul anterior, dacă este cazul.

În ceea ce privește taxele care trebuie achitate, pentru un pașaport electronic simplu taxa este de 258 de lei în cazul persoanelor cu vârsta egală cu 12 ani sau mai mare, iar în cazul persoanelor cu vârsta sub 12 ani, taxa este de 234 de lei. Pașaportul simplu electronic poate fi ridicat, la cerere, de la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte sau oficiu consular al României în străinătate, ori poate fi expediat la domiciliu contracost.

În prezent, pașaportul este eliberat în termen de două zile lucrătoare din momentul depunerii cererii, iar în viitor, activitatea de lucru cu publicul s-ar putea extinde și în weekend pentru ca timpul de așteptare să fie mai mic, potrivit comunicatului transmis de către MAI.